Kako pčele prave med

Kako pčele prave med

Kako pčele prave med od sakupljenog nektara

Jeste li ikada razmišljali o tome kako pčele prave med? Ovaj slatki proizvod spominje se još u drevnim egiptskim spisima gde se koristio pre 4000 hiljade godina gde je imao veliku primenu, dok je u drevnoj Grčkoj bio hrana bogova. Med je veličanstvena hrana, jedinstvenog ukusa iz prirode i hranljivog sadržaja koja danas zauzima važno mesto u svakodnevnoj ishrani. Mnogi konzumiraju med ujutru, jer su njegove prednosti ogromne. Med je prirodni zaslađivač i proizvod koji sadrži različite vitamine, minerale, proteine i aminokiseline. Sastav meda može varirati u zavisnosti od klimatskih uslova područja. Svetliji med ima blaži ukus i miris, dok tamniji med sadrži više minerala zbog čega je hranljiviji. On sadrži oko 20% vode i 75% šećera, zbog čega je izvrstan izvor energije za odrasle, decu i starije ljude. Med pomaže u lečenju respiratornih i srčanih bolesti, ima protivupalno delovanje, jača imunološki sistem, reguliše rad creva i štiti jetru. Kako pčele prave med i koje su tajne ovog čudesnog prirodnog ukusa? Ova poznata i ukusna poslastica nastaje kroz jedinstven proces. Samo jedna teglica meda podrazumeva rad stotina, odnosno hiljadu pčela. Da bi se proizveo 1 gram meda pčela mora ići više od 150 000 puta do cvetova kako bi skupila nektar. Pčele koje prave med su dosta jake, jer dok lete nektar koji skupe je znatno teži od njihove težine. Na osnovu tog podatka možemo videti koliko je truda potrebno da bi se proizveo med.

Kako pčele prave med u košnicama

Med je mnogima omiljena hrana. Kako pčele prave med uvek je zanimljiva tema. Pčele su zaslužne za više od 30% hrane koju svakodnevno konzumiramo. Ovi vredni insekti imaju ogroman značaj za proizvodnju poljoprivrednih kultura, jer oprašuju veliki deo useva, povrća i orašastih plodova. Med sadrži oko 70% šećera u vidu monosaharida, tj. glukoze i fruktoze i spada u nekvarljivu hranu. U pčelinje proizvode ubraja se med, propolis, matični pleč, polen, vosak, pčelinji otrov. Da bi došli do odgovora kako pčele prave med, krenućemo od toga kako su njihove uloge definisane u pčenjem društvu. U košnicama gde se nalaze pčele postoji raspodela razičitih dužnosti. Svaku zajednicu pčela sačinjavaju matica, trutovi i pčele radilice. Matica ima izduženije telo nego radilice i njena uloga je da polaže jaja. Trutovi su mužjaci koji su u ovom društvu zaduženi za oplodnju mladih matica. U jesen pčele ubijaju i izbacuju trutove van košnice, čime štede hranu za zimu. Treba istaći da samo ženske pčele proizvode med, dok trutovi služe za reprodukciju. Pčele radilice su ženke i uloga im je da donose polen i nektar. Njihov broj se kreće od 50 000 do 20 000 hiljada u pčelinjem društvu, a aktivne su u prolećnom i letnjem razdoblju, odnosno od maja do avgusta. Postupak počinje kada pčele krenu u potragu za nektarom.

Postupak kako pčele prave med

Ljudi sa znatiželjom istražuju mnoge pojedinosti kako pčele prave med. Tokom svog životnog ciklusa pčela obavlja niz zadataka, neumorno skupljajući nektar u košnicu. Da bi došli do ovog cenjenog proizvoda sve počinje sa pčelama radilicama koje skupljaju nektar iz cvetova. Ostali deo postupka odvija se u košnicama gde pčele unose skupljeni nektar. Sve se odvija u nekoliko faza, od kojih je svaka jedinstvena i zanimljiva na svoj način. Nektar od koga će medosne pčele napraviti med usisavaju uz pomoć usnog aparata i skladište ga u mehur koji je deo njihovog digestivnog trakta. Na ovaj način one sadržaj u mednom mehuru mešaju sa svojim enzimima sve dok ne dođe do zgušnjavanja. Nakon što usisaju nektar i vrate se u košnicu, počinje fermentacija sadržaja predajom drugim pčelama radilicama. Ovaj proces dovodi do postizanja guste mase koja se dalje prebacuje u saće košnice gde se vrši zgušnjavanje meda. Posle dostizanja određenog udela vode pčele zatvaraju saće, a koliko vremena će biti potrebno da se med pravilno zgusne zavisi od mnogih drugih faktora. Kada počne proces u kome vlaga isparava i nestaje, tada se stvara med. Kada se saća napune pčelari ih vade iz košnice i skidaju, posle čega se vrše drugi završni procesi i analiza kontrole kvaliteta što podrazumeva veliki broj parametara. Ovo je način kako pčele prave med.

Tagovi:

Zašto je nebo plavo

Zašto je nebo plavo

Vedri prolećni i letnji dani kada je nebo bez oblaka i ima prekrasno plavu boju uvek popravlja raspoloženje. To je jedan razloga zašto se svaka osoba bar jednom upitala zašto je nebo plavo. Ova tema b

Koliko je zemlja udaljena od sunca

Koliko je zemlja udaljena od sunca

Da li znate li koliko je zemlja udaljena od sunca u mernim jedinicama? Neka osnovna znanja o funkcionisanju kosmosa koje danas imamo nasleđe je prošlih vremena. Iako su ljudi tada imali svoj način deš

Kako nastaje dijamant

Kako nastaje dijamant

Gde i kako nastaje dijamant? Šta dijamant čini toliko dragocenim? Da li je to njegov sjaj, specifično svojstvo ili način izrade? Nesporno je da dijamant predstavlja simbol romantike koji svojom lepoto