Koliko košta procena nekretnine

Koliko košta procena nekretnine

Koliko košta procena nekretnine i šta utiče na njenu vrednost

Procena kuće ili stana je ključna za spoznaju njene vrednosti. Kako bi saznali okvirnu vrednost stana ili kuće možete uzeti u obzir različite agencije i portale koji se bave tržišnim vrednostima nekretnina. Ali ako želite tačnu vrednost, najbolje je obratiti se stručnjaku koji će izvršiti procenu vaše nekretnine. Da bi došli do odgovora koliko košta procena nekretnine, osvrnućemo se prvo na to šta je procena i ko je vrši. Procena nekretnine je definisan postupak kod kupovine ili prodaje imovine koju vrši profesionalni procenitelj. Inače, procena se najčešće radi po proceduri banke kada osoba kupuje nekretninu preko stambenog kredita, za potrebe izdavanja, kod kupovine, za sud, itd. Nekretninu može proceniti licenirani procenitelj. Procedura se sprovodi na osnovu zakonskih propisa, odnosno, podrazumeva niz različitih kriterijuma, koji uključuju tržišnu cenu, karakteristike, stukturu kuće i njenu lokaciju. Izveštaj o proceni nekretnine je dokument koji utvrđuje vrednost nekretnine. Ako želite biti sigurni koliko košta procena nekretnine, procenitelj će utvrditi njenu vrednost na tržištu po kojoj se nekretnina može prodati. Profesionalna procena o vrednosti nekretnine daće kupcima, ali i zajmodavcima jasno definisan uvid o njenoj realnoj vrednosti.

Koliko košta procena nekretnine i šta uključuje postupak izrade izveštaja

Želite li znati koliko košta procena nekretine pre nego je date na prodaju? Profesionalna procena neophodna je kada se kuća prodaje ili kupuje. Treba imati na umu da su procenjena vrednost i cena dva različita pojma, a postupak procene nekretnine je regulisan Zakonom i Pravilnikom. Da bi imali uvid koliko košta procena nekretnine, prvenstveno se podrazumeva dostavljanje dokumentacije licenciranom procenitelju i omogćavanje obilaska. Da bi znali koliko košta procena nekretnine pre početka procesa u katastru dobijete izvod iz lista nepokretnosti, posle čega možete kontaktirati procenitelja. Na osnovu obilaska nekretnine procenitelj će uraditi stručnu procenu i dostaviti izveštaj u određenom vremenskom periodu. Procena nepokretnosti kreće se od 100 eura za stan i 150 eura za kuću. Tokom procene licencirani procenitelj uzima u obzir lokaciju, površinu nekretnine, stanje, tržišne vrednosti, pravni status i jedinstvene karakteristika nekretnine. Inače, overeni izveštaj procenitelja ne samo da omogućava uzimanje kredita, već je često dokaz da je cena nepokretnosti na tržištu u skladu sa ponudom prodavca.

Saznajte koliko košta procena nekretnine uz online kalkulator

Kao što je unapred rečeno, mišljenje procenitelja daje potencijalnim kupcima i onima koji prodaju jasan uvid o vrednosti nekretnine. Iako većina zna koliko košta procena nekretnine, mnogi traže alternativna rešenja da bi smanjili trošak. Online alati, poput kalkulatora spadaju u odlično rešenje. U situacijama kada nije potreban zvanični izveštaj, a znate koliko košta procena nekretnine, jer želite saznati okvirnu tržišnu cenu, tada ne morate zvati procenitelja nekretnina. Naime, uz online kalkulator to možete uraditi i sami. Online kalkulator je potpuno besplatan i može vam pomoći da saznate koliko košta cena nekretnine. U praksi to najčešće podrazumeva unošenje lokacije, odnosno grada, tip nekretnine, sprat, strukturu, opremljenost, površinu. Na osnovu dobijenih podatka može se videti koliko okvirno iznosi nekretnina koju imate. Ova vrsta procene nekretnine se zasniva na tržišnoj vrednosti. Budući da procenjena vrednost uz pomoć kalkutora predstavlja realnu cenu ovo je jedan idealan način da se odredi visina stanarine kada se odlučite izdavati stan ili kuću.

Tagovi: