Šta je 5G

Šta je 5G

Šta je 5G mreža i kako radi

Šta je 5G mreža i kako radi? Verovatno ste čuli za 5G mrežu, ali možda ne znate šta to znači, ni o kakvoj tehološkoj inovaciji je reč. Danas se stabilna internet veza smatra nužnošću, jer je tehnologija znatno olakšala život, što znači da će 5G mreža učiniti život mnogo boljim u različitim segmentima. 5G mreža se smatra ogromnim evolucijskim korakom, jer podržava količinu informacija koje se razmenjuju između milijardi bežičnih uređaja. No, pre nego dođemo do odgovora šta je 5G mreža osvrnućemo se na bežičnu tehnologiju i standarde koji su bili definisani. Sve je počelo sa 1G, a zatim 2G tehnologijom što je milionima korisnika omogućilo da šalju poruke sa jednog na drugi uređaj. Kasnije 3G mreža omogućila je pozive, poruke, kao i pristup internetu. Nakon toga 4G mreža bila je velika inovacija u odnosu na 3G tehnologiju, što možemo videti po brzini, učitanju sadržaja i brojnim poboljšanjima. Iako je 4G tehnologija učinila ceo proces bržim, ogromna količina podatka koja se razmenjuje zahteva veću dostupnost i brzinu.

Šta je 5G mreža i koje su njene prednosti

Šta je 5G mreža i koje su njene prednosti? Mobilne mreže u kojima se koristi tehnologija pete generacije se zove 5G. Ona spoja više mobilnih uređaja istovremeno što omogućava pristup internet uslugama sa znatno većom brzinom od prethodnih. U 5G mreži se koristi veće frekvencije u odnosnu na 4G što omogućava bolje performanse. 5G tehnologija podrazumeva releje koji odašilju primaju signale, što znači novu tehnologiju koja će zameniti onu postojeću koja je zastarela. Kada je reč o novim tehnologija i tome šta je 5G mreža, ona pruža korisnicima veću brzinu i nove usluge koje podrazumevaju malu latenciju, odnosno vreme koje je potrebno da uređaji komuniciraju, što je ključno rešenje za povezivanje. Brzina koju ima 5G mreža bazira se na frekvencijskim talasima, odnosno većim frekvecijama uz pomoć kojih je moguće preneti više podataka, za razliku od 4G tehnologija. Na primer preuzimanje HD filma umesto dva sata, u proseku će iznositi 10 sekundi, dakle oko 100 puta veću brzinu. Naime, 5G mreža ima kraće vreme kašnjenja i veći kapacitet od trenutne tehnologije.

Šta je 5G mreža i kako će to uticati na život u budućnosti

Šta je 5G mreža i čemu služi? Tehnologija koja podržava 5G mrežu su dosta kompleksne i složene. U 5G mreži brzina je iznad 1Gbps što je znatno brže od 4G Long Term Evolution (LTE) sadašnje mreže. Dosadašnje mreže šalju niskofrekventne signale na veliku udaljenost. Ali one ne mogu dovoljno brzo preneti te podatke, niti ih podržati kao što to postiže 5G. Milimetarski talasi odašilju signale ogromnom brzinom. U odnosu na 4G tehnologije, 5G mreža omogućava mnogo kraće vreme preuzimanja podatka. Ona nudi brojne prednosti, naročito u pogledu podataka koji se koriste u komunikaciji, području zabave, većoj brzini i povećanoj pouzdanosti. Uz mogućnost prenosa podataka na ovaj novi način očekuje se velika transformacija u području komunikacije, ali i drugim tehnološkim sektorima. Znajući šta je 5G mreža može se reći da će ona omogućiti povezivanje milijardi uređaja, bolje usluge, poboljšanje u poslovanju, industriji, poljoprivredi, proizvodnji, što će osigurati značajne uštede u pogledu troškova. Primena novih tehnologija značajno će doprineti kvalitetnijim internet uslugama na širem geografskom području.

Tagovi:

Najpopularnije strategije za igranje video pokera

Najpopularnije strategije za igranje video pokera

Video poker je jedna od najpopularnijih igara u online casinima, a igrači širom sveta koriste različite strategije kako bi povećali svoje šanse za dobitak. Najpopularnije strategije za igranje video p