Kako promeniti prezime

Kako promeniti prezime

Kako promeniti prezime i u kojim situacijama to učiniti

Kako promeniti prezime i u kojim situacijama to učiniti? Puno je ljudi koji se ne oseća prijatno u vezi sa sopstvenim imenom ili prezimenom. Postoji bezbroj razloga zašto neko želi promeniti svoje prezime, a među najčešćim su zaključenje braka, razvod, verski razlozi, dok je kod maloletne dece to u slučaju usvajanja ili zbog procedure priznavanja očinstva odnosno materinstva. Danas se retko menja ime, ali kod prezimena je to mnogo češće. Iako su razlozi za promenu mnogobrojni, nekada postoje i izuzeci kao što je promena pola osobe. Čak i u tim slučajevima pravo na promenu prezimena je moguće ostvariti. Ako je posredi neki drugi razlog, pravni savet je izuzetno važan. Cela procedura u vezi prome prezimena u suštini nije komplikovana. Osim lične karte i neophodnih dokumenata predaje se zahtev. S’ obzirom da uvek postoje određene dileme i nedoumice oko toga kako promeniti prezime savet advokata razjasniće put koji treba slediti. Međutim, postoje i određeni izuzeci kada se prezime ne može promeniti.

Kako promeniti prezime i kada to nije moguće učiniti

Kako promeniti prezime i kada to nije moguće učiniti? Prezime ne može promeniti osoba protiv koje se vodi krivični postupak, lice koje je osuđeno za krivično delo, lice koje izvršava kaznu ili osuđeno lice. Takođe ime i prezime nije moguće promeniti ukoliko je ono pogrdno ili suprotno određenim uverenjima okoline u kojoj živi. Kako promeniti prezime deteta? Prezime deteta se rši na osnovu sudske presude, odnosno utvrđivanja očinstva ili materinstva ili na osnovu sudske odluke o osporavnju očinstva ili materinstva. Dete koje je usvojeno nakon perioda prestanka posvjanja ima pravo na poništenje prezimena usvojitelja i uzimanje svog prezimena. Kada je reč o promeni prezimena kod dece, to je moguće kada se utvrdi očinstvo ili ospori, kada usvojeno dete uzima prezime usvojitelja. Prema postojećem zakonu lice nakon navršenih 15 godina ima pravo na podnošenje zahteva ukoliko je sposobno za rasuđivanje u vezi sa promenom svog prezimena. Kod dece koja su mlađa od 10 godina zahtev podnose roditelji ili majka, ukoliko otac nije upisan u dokumenta.

Kako promeniti prezime nakon sklapanja braka ili razvoda braka

Kako promeniti prezime nakon sklapanja braka? Svako ko želi promeniti svoje prezime to može učiniti ako su ispunjeni neki od osnovnih uslova. Supružnici koji stupaju u brak mogu da zadrže svoje prezime ili uzmu prezime svog supružnika, odnosno da na svoje prezime dodaju prezime supružnika. Kako promeniti prezime nakon razvoda braka? Kada je brak završen i osoba želi da na svojim dokumentima promeni prezime obično se pita odakle početi. Postupak razvoda nikada nije lak, jer on podrazuma niz složenih pitanja, od starateljstva nad decom, podele imovine, ali i promenu prezimena. Razumljivo je da je vraćanje devojačkog prezimena jedan od prvih koraka koji razvedena osoba preduzima. Nakon razvoda osoba može u roku od 2 meseca, odnosno 60 dana vratiti svoje prethodno prezime od dana donete pravosnažne presude. Kada se supružnici razvedu ne postoji obaveza da se vrati prezime, a to je uređeno porodičnim zakonom. Mnogima je ovaj detalj poznat, a prestanak korišćenja prezimena bračnog druga regulisano je na osnovu člana porodičnog zakona. Zahtev za promenu prezimena se predaje na području prebivališta, odnosno mesta boravišta osobe.

Tagovi: